Quantcast
Channel: Islam Blog » Fiqh
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Fiqh van het gebed | LES 15 | Vrijwillige gebeden – deel 2

$
0
0

[wm_message title=”” color=”red” size=”xl” icon=”square” class=””]

Imam Charif Slimani

Dit is de les vijftien en de laatste les van de serie Fiqh van het gebed en haar voorwaarden . Elke zondag om 12.00 zal er een les online komen, dit zal zo door gaan tot het hele onderwerp besproken is.

De les bestaat uit twee delen; een PowerPoint presentatie (een slideshow staat boven de tekst. Alle slides op een rijtje staat onder de tekst ) en een uitgebreide tekst over het onderwerp. Alle lessen zijn afkomstig van het boek Fiqh van het gebed en haar voorwaarden door Imam Charif Slimani. Heb je interesse in het boek? Neem dan contact op met de website en we helpen je graag verder ( info@islam-blog.nl) , of laat hieronder een reactie achter met een ingevulde e-mailadres!

KLIK HIER voor de Transcriptietabels

[/wm_message]

In deze les gaan we het hebben over de vrijwillige gebeden:

– Het tarawee7-gebed
– Vrijwillige gebeden voor en na de verplichte gebeden
– Tahiyat el maszjid
– Het Dooha-gebed
– Het istighaara-gebed

 

cropped-sierstreep.png

Klik hier om slideshow te bekijken.

cropped-sierstreep.png

Het tarawee7-gebed

De tarawee7-gebeden zijn extra gebeden die in de maand ramadan in de nachten gebeden worden. Men kan deze zowel individueel als in gemeenschap verrichten. Het liefst verricht men deze in de moskee, omdat het de binding met de moskee kan versterken. Wanneer het thuis verricht wordt is hier niets op tegen.

De tijd waarin het tarawee7-gebed dient plaats te vinden is na het 3iesha-gebed tot aan het begin van de dageraad. Dit is tot aan de begintijd van het fazr-gebed. Het is beter om de nacht af te sluiten met het witr-gebed; dit betekent dat men na het tarawee7-gebed nog het witr-gebed verricht. Het tarawee7-gebed bestaat uit een aantal gebeden en elk gebed bestaat uit twee rak3ahs. Na elke twee rak3ahs wordt het gebed af gesloten om vervolgens weer een gebed van twee rak3ahs te starten. Er is geen nummer van sets van rak3ahs voorgeschreven voor het tarawee7-gebed. In principe kan men zoveel tarawee7-gebeden bidden als men kan. Wel is het gebruikelijk om acht rak3ahs van het tarawee7 te bidden, waarna men twee rak3ahs verricht van de shaf3 en een laatste rak3ah van het witr-gebed. Dit doet men omdat het overgeleverd is dat de profeet Mohammed een aantal dagen in de ramadan acht rak3ahs als tarawee7-gebed gezamenlijk in de moskee verricht heeft. Indien men in staat is om meer rak3ahs te verrichten, is dit verdienstelijker en is hier niets op tegen. Men kan dit zowel gezamenlijk als individueel verrichten.

Wanneer de omstandigheden het toelaten, is het wenselijk om de gehele Koran tijdens de tarawee7-gebeden te reciteren. Wanneer de omstandigheden het niet toelaten of wanneer moeilijkheden worden ervaren, is er niets op tegen om slechts een gedeelte te reciteren. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn als de nachten erg kort zijn, als de imam de Koran niet uit zijn hoofd kent, als het reciteren van de gehele koran ten koste zou gaan van de kwaliteit van de koranrecitatie of wanneer de te lange recitaties te zwaar zijn voor de volgers in het gebed.

Vrijwillige gebeden voor en na de verplichte gebeden

Er zijn een aantal vrijwillige gebeden die voor en na de verplichte gebeden verricht kunnen worden. Het is voor de moslim verdienstelijk om deze gebeden in de moskee of thuis te verrichten. Het gaat hier om vrijwillige gebeden, buiten de reeds besproken gebeden om. Hieronder volgt per verplicht gebed welke vrijwillige gebeden men ervoor en/of erna kan verrichten.

a. Het fazr-gebed.
Buiten het aanbevolen fazr-gebed dat reeds uiteengezet is, zijn er geen andere vrijwillige gebeden die men voor of na het verplichte fazr-gebed kan verrichten.

b. Het dohr-gebed.
Voor het dohr-gebed is het verdienstelijk om een vrijwillig gebed van twee rak3ahs te bidden. Wanneer men zich in de moskee bevindt, verricht men deze na de adhaan. Ook na het dohr-gebed is het verdienstelijk om een vrijwillig gebed van twee rak3ahs te verrichten.

c. Het 3asr-gebed.
Voor het 3asr-gebed is het verdienstelijk om een vrijwillig gebed van twee rak3ahs te verrichten. Wanneer men in de moskee is, verricht men deze na de adhaan. Na het 3asr-gebed verricht men geen vrijwillig gebed, omdat het in deze periode afkeurenswaardig is om vrijwillige gebeden te verrichten.

d. Het magreb-gebed.
Na het magreb-gebed is het verdienstelijk om een vrijwillig gebed van twee rak3ahs te verrichten. Er is meningsverschil of het verdienstelijk is om voor het magreb-gebed een vrijwillig gebed te verrichten. Indien in de moskee het magreb-gebed direct na de adhaan gebeden wordt, verricht men geen vrijwillig gebed. Indien voldoende tijd tussen de adhaan en het magreb-gebed aanwezig is, kan men wel een vrijwillig gebed van twee rak3ahs voor het magreb-gebed verrichten.

e. Het 3iesha-gebed.
Voor het 3iesha-gebed is het verdienstelijk om een vrijwillig gebed van twee rak3ahs te verrichten. Men verricht deze, wanneer men in de moskee is, na de adhaan. Na het 3iesha-gebed verricht men ook een vrijwillig gebed van twee rak3ahs. Deze twee rak3ahs kunnen ook beschouwd worden als de rak3ahs van shaf3, zoals omschreven is in de paragraaf over het witr-gebed.

Buiten de hier opgesomde vrijwillige gebeden, is het de moslim toegestaan om gedurende de hele dag, met uitzondering van de verboden tijdstippen, vrijwillige gebeden te verrichten. Deze vrijwillige gebeden kunnen voor de moslim van onschatbare waarde zijn omdat het de kleine zonden wist en de onvolkomenheden van het verplichte gebed aan kan vullen. Voor deze vrij te verrichten vrijwillige gebeden bestaan geen aantallen. De juiste wijze om vrijwillige gebeden te verrichten, is om dit in gebedssetjes van twee rak3ahs te doen. Na elke twee rak3ahs kan men het gebed afsluiten en daarna weer beginnen om een nieuwe set van twee rak3ahs te verrichten.

Tahiyat el maszjid

Wanneer men de moskee betreedt, is het aanbevelenswaardig om een vrijwillig gebed van twee rak3ahs te verrichten. Dit gebed, dat tahiyat el maszjid heet, is bedoeld als moskeebegroeting. Men verricht dit gebed niet als het gezamenlijk gebed al begonnen is! Men dient dan namelijk gelijk aan te sluiten. Er bestaat meningsverschil onder de geleerden of de tahiyat el maszjid toegestaan is wanneer de vrijdagpreek gaande is.

Het Dooha-gebed

Het Dooha-gebed is een vrijwillig gebed dat in de ochtend net na zonsopgang gebeden wordt. Het is een zeer verdienstelijk gebed. De tijd ervan begint wanneer de zon net boven de horizon opgekomen is tot aan het Dohr-gebed. Het is beter om een korte periode na de zonopkomst te wachten voordat men het Dooha-gebed aanvangt. Het Dooha-gebed heeft een minimum aantal rak3ahs van twee. Het is toegestaan om meer gebeden van twee rak3ahs te verrichten. Men bidt dan in totaal vier, zes, acht of meer rak3ahs.

Het istighaara-gebed

Het istighaara-gebed is een vrijwillig gebed dat een moslim kan verrichten in tijden waarin hij niet goed weet welke beslissingen hij moet nemen. Het moet natuurlijk niet gaan over zaken waarvan duidelijk is dat ze goed zijn, zoals het verrichten van goede daden en daden van aanbidding. Het istighaara-gebed is ook niet bedoeld voor zaken waarvan men weet dat ze slecht zijn. Het istighaara-gebed is een oriëntatiegebed of een gebed waarin Allah gevraagd wordt om leiding in een specifieke zaak. Het gebed bestaat uit twee rak3ahs en het wordt gekenmerkt door een smeekbede die men verricht waarin men Allah om leiding vraagt om de juiste keuze te maken. De moslim benoemt daarbij zijn specifieke zaak waarin hij leiding verlangt en waarbij alleen twee mogelijke uitkomsten mogelijk zijn, bijvoorbeeld wel/niet aannemen van een baan, wel/niet ingaan op huwelijksaanzoek etc.

Het is mogelijk dat men daarna een duidelijk gevoel krijgt in het hart waardoor men voor zichzelf duidelijkheid verschaft over welke keuze men kan verrichten. Ook kan men een droom of iets dergelijks krijgen waarin men ziet welke keuze men dient te maken of men kan deze leiding uit bepaalde situaties die men meemaakt, vinden. Het istighaara-gebed leidt niet altijd tot een uitkomst! Wanneer men geen ‘teken’ krijgt en de leiding alsnog niet gezien kan worden na het istighaara-gebed, betekent dit niet dat de uitkomst negatief is. Wanneer dit het geval is, dient de moslim wijze mensen zijn zaak voor te leggen en advies in te winnen over de te maken keuze.

cropped-sierstreep.png

Slide146 Slide152 Slide153

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images





Latest Images